Campingpladser

MÅL FOR CAMPINGPLADSER

  • Nettet af campingpladser skal fastholdes og udbygges. Pladserne skal være åbne for alle og indbydende for cyklister, vandrere og turister fra søsiden.
  • På egnede pladser ser kommunen gerne at der etableres hytter opført efter campingreglementets bestemmelser.
  • Nettet af primitive overnatningsmuligheder skal fastholdes og udbygges. Pladserne skal være offentlige tilgængelige til brug for særligt cyklister, vandrere og turister fra søsiden.

Turismeerhvervet udgør en stor del af Vordingborg Kommunes udviklingsgrundlag for arbejdspladser, og det skal fortsat understøttes blandt andet ved at støtte iværksætteri, kreativitet og innovation til hjælp for at fremme udvikling af mikro-, små- og mellemstore virksomheder. Der skal fortsat arbejdes for at sikre lokale arbejdspladser samt at fremme lokale kultur og produkter.

Forbindelser mellem by, opland og landdistrikter skal understøttes og der skal arbejdes for bevaring af kultur- og naturarv. Der skal arbejdes for at sikre inkluderende og tilgængelige grønne og offentlige rum for alle, samt tiltag der bidrager til understøttelse og bevarelse af kommunens natur- og kulturarv.

Kort 24.1

Campingpladser

24.1
Eksisterende campingpladser kan tillades udvidet i begrænset omfang, såfremt de konkrete forhold på stedet, herunder hensynet til natur- og landskabsforhold og til offentlighedens adgangs- og opholdsmuligheder ved kystområder, ikke taler imod det. Campingpladser skal afskærmes mod det åbne land og eksisterende bebyggelse med en afskærmende beplantning.

24.2
Nye campingpladser kan tillades udlagt følgende steder efter en lokalplanlægning, der bl.a. tilgodeser de hensyn, der er nævnt ovenfor:

  1. Mindre campingpladser kan efter en nærmere afvejning placeres inden for eksisterende sommerhusområder og byzoner.
  2. Campingpladsen ved Hårbølle Havn kan udvides til maks. 350 pladser, såfremt den eksisterende plads rykkes 100 m tilbage fra kysten. Udvidelsen forudsætter en VVM-screening og lokalplanlægning.
  3. Camping Møns Klint kan udvides syd for Klintevejen– under hensyntagen til områdets naturkvaliteter, beliggenhed i og ved Natura 2000 område. Udvidelsen forudsætter en VVM-screening og samlet lokalplanlægning for campingpladsen. Udvidelsesarealet i rammerne kan ikke nødvendigvis udnyttes fuldt ud, den endelige afgrænsning vil afhænge af den videre planlægning.

24.3
I forbindelse med cykelruter i kommunen eller i forbindelse med vandreruter f.eks. gennem skovene kan det eksisterende net af egentlige campingpladser suppleres med nogle mindre og primitive teltpladser eller shelters til brug for cyklister, vandrere og turister fra søsiden. Der kan i landzone – i tilknytning til landsbybebyggelse eller anden tilsvarende bebyggelse – indrettes mindre pladser på op til 10 autocampere, når det ikke er i strid med landskabs- og kulturmiljøinteresser. Det forudsættes, at pladserne kan indpasses uden gener for lokalområdet, og at hensynene til naturinteresserne ikke tilsidesættes. Disse pladser indrettes med kun få faciliteter for eksempel lade stationer og simple toiletforhold.

CAMPINGPLADSER I VORDINGBORG KOMMUNE

I Vordingborg Kommune er der 9 campingpladser: Camping Vestmøn, Ore Strand Camping, Camping Mønbroen, Møn Strandcamping Ulvshale, Keldby Camping Møn, Camping Møns Klint, Pomlerende Camping, Præstø Camping og Stege Camping. De 2 sidstnævnte er kommunalt ejede. Herudover er der campingpladser for autocampere i forbindelse med de kommunale lystbådehavne.

Campingpladserne suppleres af kommunens øvrige overnatningstilbud, som omfatter sommerhuse, ferielejligheder, hoteller, overnatning i lystbåde, Bed & Breakfast samt vandrehjem.

KOMMUNALT EJEDE CAMPINGPLADSER

De to kommunale campingpladser har en unik placering i henholdsvis Præstø og Stege, og ligger begge på den internationale cykelrute København– Berlin. Med henholdsvis 55 campingenheder i Præstø og 27 campingenheder i Stege er pladserne små og udvidelsesmulighederne er begrænsede. For turister, der foretrækker en bynær, rolig campingplads, er pladsen i Præstø dog et fint tilbud. Pladsen i Præstø er desuden i risiko for oversvømmelse.

Campingpladserne for autocampere i forbindelse med lystbådehavnene er pladser i mindre omfang, som ligger i direkte tilknytning til lystbådehavnene, hvor der også er adgang til havnens faciliteter.

NYE CAMPINGPLADSER

Campingpladser anses for et vigtigt tilbud for det almene ferie- og friluftsliv. Hytteopstilling og øvrig anvendelse af campingpladserne reguleres via lokalplaner eller campingreglementet. Det er ikke ønskeligt, at der spredt i landskabet etableres små campingpladser, der er derfor sat et krav om at nye campingpladser skal have minimum 100 campingenheder. Det er vigtig at sikre, at både de eksisterende campingpladser og muligheden for nye campingpladser fastholdes til egentligt campingformål.

UDVIDELSE AF ORE STRAND CAMPING

Ore Strand Camping i Vordingborg by har 140 campingenheder. Campingpladsen har ikke muligheder for udvidelse inden for den eksisterende campingplads. Hidtil har Vordingborg Kommune haft mulighed for at supplere med yderligere en campingplads på Ore, men endnu er der ikke taget stilling til et konkret areal i kommuneplanen. En videre proces omfatter udlæg af konkret areal i et kommuneplantillæg og lokalplanlægning.

UDVIKLING AF MØNS KLINT CAMPING - OG RESORT

Møns Klint Camping tæller i dag 400 campingenheder. Campingpladsen ligger nær ved GeoCenter Møn og fokuserer i sine aktiviteter meget på naturen.

Med denne kommuneplan videreføres desuden et areal vest for den eksisterende campingplads til udvidelse. En udvidelse af Møns Klint Camping er i overensstemmelse med Vordingborg Kommunes målsætning om at fastholde og udbygge nettet af campingpladser. Campingpladsens placering tæt ved Møns Klint, vurderes at medvirke til den videre udvikling af stedet som et af kommunens turismefyrtårne.

Arealet kan ikke nødvendigvis udnyttes fuldt ud. Camping Møns Klint hører med sin nuværende størrelse til blandt landets store campingpladser. Virkeliggørelse af den ønskede udvidelse vil forudsætte udarbejdelse af VVM-screening, som med baggrund i områdets naturkvaliteter, forventes at udløse en egentlig VVM-redegørelse. Hvis VVM-redegørelsen viser, at udvidelsen vil være uforenelig med de beskyttelseshensyn, der ligger til grund for udpegningen af Natura 2000-området, kan redegørelsen ikke vedtages endeligt. Også andre af de forhold VVM-redegørelsen belyser, kan betyde at redegørelsen ikke vedtages endeligt.

I tilknytning til campingpladsen ønskes området nord for Klintevej omdannet. Der er udarbejdet lokalplan for Vandrehjem på Hunosøgård, der lukkes i sin nuværende form og bygningen renoveres gennemgribende med henblik på indretning af faciliteter til større selskaber samt afholdelse af kurser og konferencer, herunder også indretning af overnatningsfaciliteter. Disse tiltag ønskes suppleret med hotelhytter.

PRIMITIVE LEJRPLADSER

Primitive lejrpladser kan være et vigtigt islæt i mere naturbaserede friluftsaktiviteter, og kommunen har allerede en række lejrpladser. Særligt i forbindelse med de kystnære vandreruter Sydsjællandsleden og Camønoen er der etableret primitive overnatningspladser med passende afstande i forhold til dagsetaper.

AUTOCAMPERE

Autocampere som, ikke mindst grundet motorvejen gennem kommunen, forventes at kunne være et udviklingspotentiale. Kommunen har ikke motorvejsnære campingpladser, som kunne være attraktive for autocampere, hvorfor der kunne være potentiale for etablering af ny motorvejsnær campingplads i Bårse, eller etablering af campingplads på Bogø, som kunne være attraktiv for både turister på gennemfart og den, der har lyst til at blive lidt længere.

CAMPINGREGLEMENTET

Danske campingpladser er reguleret via Campingreglementet, som sidst blev revideret i år 2019. Campingreglementet omfatter alle campingpladser, offentlige som private. Reglementet gælder kun for arealanvendelse, som enten er erhvervsmæssig eller som foregår over en længere periode end 6 uger årligt. Reglementet regulerer bl.a. antallet og den maksimale størrelse af campinghytter på den enkelte plads.